Cerca en aquest bloc

26 de desembre del 2011

Els Bancs dels Aliments defensen el medi ambient: Nespresso també

Els Bancs dels Aliments defensen el Medi Ambient, evitant que els aliments consumibles,però no comercialitzables vagin a l'abocador, però també col·laborant en iniciatives  per la defensa del Medi ambient. 

El passat 1 de desembre es va presentar a Madrid el projecte pel que Nespresso  fa una donació de  50 tones d’arròs a  la Fundació del que se’n beneficiaran més d’un milió de persones.  No és una donació més, sinó un projecte que dóna una sortida al residu creixent de les càpsules fetes servir de la marca Nespresso.

El projecte, que s’emmarca dins el programa de sostenibilitat internacional ecolaboration de l’empresa, es concreta en la recuperació i la reutilització en forma de fertilitzant orgànic un cop és compostat, del marro del cafè que resta a les càpsules que retornen els clients. Per fer-ho possible, el projecte compta amb la col·laboració de les següents entitats: l’empresa de gestió de residus TRADEBE, la Federació Catalana de Cooperatives de Catalunya, la Cambra Arrossera del Montsià i la Federació Espanyola  dels Bancs dels Aliments.

La conversió del marro del cafè en fertilitzant orgànic d’alta qualitat s’assoleix mitjançant el procés de compostatge, que permet estabilitzar la matèria orgànica fresca per a esdevenir un fertilitzant orgànic d’alta qualitat. Duent a terme aquest procés s’aconsegueix que el que fins ara era un residu amb costos de tractament per a l’empresa, esdevingui un recurs per a d’altres empreses, com la Cambra Arrossera del Montsià que l’empra per produir un arròs d’alta qualitat.

Un altre benefici que genera aquest projecte deriva del propi cultiu. L’arròs és un cereal que es caracteritza perquè es cultiva en sòls inundats. Per això,  el trobem en zones humides d’alt valor ecològic on juga un paper fonamental en els cicles biològics d’aquestes zones, sustentant una abundant vegetació aquàtica i fauna invertebrada associada, primer esglaó de l'alimentació de tot el sistema. Per aquesta raó, convé que l’activitat agrícola sigui molt respectuosa amb el medi natural.

L’aliança de Nespresso amb tots els actors genera un fertilitzant orgànic d’alta qualitat que ajuda a millorar les característiques físiques i estructurals del sòl on serà aplicat,. Alhora, l’ús de fertilitzants orgànics en la producció de l’arròs, esdevé una solució molt beneficiosa ja que per agricultors i tècnics és ben conegda la relació positiva entre rendiment del cultiu i matèria orgànica del sòl de l'arrossar.

Si a més a més tenim present que l’empresa productora és la Cambra Arrossera del Montsià que du a terme la seva activitat al Parc del Delta de l’Ebre, la zona humida més important de Catalunya, té encara més rellevància i més impacte la proposta. A més, l’arròs produït no és qualsevol, és arròs del Delta de l’Ebre, reconegut amb el distintiu d’origen i qualitat europeu  DOP

Aquest projecte innovador i creatiu, dóna solucions a totes les parts i produeix efectes positius més enllà de la fita a assolir: donar aliment a famílies necessitades,  manteniment d’un sistema productiu sostenible i respectuós amb l’entorn, reducció de  costos i trobar solucions sostenibles que converteixen en recursos el que fins ara era considerat un residu, promovent productes de qualitat lligats al territori i destinant el producte final al Banc dels Aliments.
Felicitats Nespresso.
Laura Lorenzo.

18 de desembre del 2011

Quan només es te l'amor

Donar i compartir: aquesta és potser la norma de la carta fundacional que dóna més sentit als Bancs d'Aliments.  Per a solucionar un problema, primer se l' ha de conèixer en profunditat. Per conèixer  un problema és necessari conviure amb els que el tenen.El Nadal és un bon moment per compartir i reflexionar sobre els nous rostres de la pobresa. Jo us invito a cantar amb Jacques Brel 
" Quan només es té l'amor."
Bon Nadal 2011.

QUAN NOMÉS ES TÉ L’AMOR 
Per a oferir-se a compartir
El dia del gran viatge
Que és el nostre gran amor.

-Quan només es té l’amor
Per a traçar un camí
I forçar el destí
En cada encreuament.

-Quan només es té l’amor
Per a moblar de meravelles
I cobrir de sol
La lletjor dels suburbis.

-Quan només es té l’amor
Per a vestir matins
Pobres i miserables
Amb abrics de vellut
 
-Quan només es té l’amor
Per a oferir-lo a aquell
Del qual l'únic combat
És el buscar del dia.

-Així, sense tindre res més
Que la força d'amar
Tindrem en les nostres mans
Amics, el món sencer.

Jacques Brel (Schaerbeek, Bèlgica, 8 d'abril de 1929 — Bobigny- Paris. 9 d'octubre de 1978)
Traducció al Català de Xavier Vásquez Freire.

13 de desembre del 2011

Hem notat la crisi? Si, ve mes gent i amb la bossa més plena.


Una resposta positiva a la crida per la solidaritat.
Els Bancs dels Aliments van fer una crida als ciutadans de Catalunya per col·laborar, els dies 25 i 26, al Gran Recapte en benefici dels que pateixen fam Ara i Aquí. La situació es greu;  la demanda d’aliments, des del 2008 fins ara, s’ha doblat. Però la resposta de la societat catalana ha estat clara, “Hem notat la crisi, ve mes gent i amb la bossa més plena”, així va qualificar Antoni Sansalvado, president del Banc dels Aliments de Barcelona els resultats del Gran Recapte. Aquest va superar les 1.100 tones, valorades en uns  2 milions d’euros, doblant els resultats del Gran Recapte de 2010. El President de la Generalitat de Catalunya quan va presentar el seu programa de treball per superar la situació econòmica que estem vivint, va apostar per la solidaritat entre persones i va citar com exemple notori el del Banc dels Aliments. Quan hi ha un problema, la societat catalana respon no solament aportant aliments sinó, allò més important, participant com a voluntaris. Més de 7.500 voluntaris han atès la crida dels Bancs dels Aliments per fer front a la logística que suposa  recollir, classificar i distribuir els aliments a les entitats benèfiques. La cadena solidària també ha mobilitzat a una colla d’empreses, indústries alimentàries, supermercats i La Caixa que han fet possible aconseguir aquests resultats.
Els medis de comunicació han estat cabdals per a la difusió de l’acció
Una menció especial ha estat la resposta dels mitjans de comunicació, no només locals, sinó també estatals. La seva resposta ha estat entusiasta, (potser amb l' única excepció de El País) afegint-se des del primer moment a la crida, cobrint l’esdeveniment i finalment donant cobertura a la tasca dels Bancs dels Aliments en la seva lluita contra la fam. Molts d’ells ens han demanat de considerar-los voluntaris per a la defensa d’una causa justa, la lluita contra la fam Ara i Aquí. Els voluntaris que treballem en el Banc dels Aliments ens hem sentit estimats i valorats. Un dels aspectes de  la  comunicació  que molts donants i voluntaris han destacat és el fet que el Banc dels Aliments demana aliment, de primera necessitat, pels que estan enfonsats en la pobresa .
Darrera un èxit sempre hi ha una gran organització.
Davant d’uns bons resultats, no podem oblidar que al darrera hi ha una bona organització. Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya han actuat de forma conjunta en la realització de la crida i l’organització del Gran Recapte. Enguany, s’hi ha afegit el Banc dels Aliments de Sevilla i s’espera que l’any vinent s’hi afegeixin tots els Bancs dels Aliments de l'Estat. La Federació Europea de Bancs dels Aliments (FEBA) convoca regularment a tots els Bancs dels Aliments Europeus a realitzar una gran col·lecta d’aliments la darrera setmana de Novembre. Enguany l’han realitzada : França, Portugal, Itàlia, Bèlgica, Catalunya (i Sevilla), Xèquia i Regne Unit. La crisi econòmica afecta amb major o menor grau tot Europa, però els que en sofreixen les primeres conseqüències són els mateixos. Els problemes de la pobresa arreu són similars: l'atur, la recessió i les desigualtats socials.
 Els Bancs dels Aliments tenen com a primer objectiu la lluita contra el malbaratament d’aliments que suposen la primera gran font de subministrament d’aliments. La capta d’aliments es va plantejar a tota Europa com una crida a la participació de tota la societat en la seva missió de lluita contra la fam d’Ara i Aquí,  però sobretot també per obtenir aquells productes que no es reben normalment de les indústries o supermercats i així oferir una dieta equilibrada als més necessitats. La seva acció es basa en el voluntariat, no solament per consolidar una estructura de baix cost, sinó especialment per donar valor a la solidaritat. La realització de captes suposa un esforç organitzatiu considerable durant tot l’any, l’objectiu s’ho val. L’augment d’aportacions ha estat important, la resposta solidària ha estat exemplar, però també cal considerar que els Bancs dels Aliments han doblat els punts de recepció d’aliments, les entitats benèfiques han assumit directament molts d’ells, s’han triplicat el nombre de voluntaris i hi ha hagut una voluntat decidida d’assumir el repte de disposar de més aliments bàsics al servei dels que pateixen. Però allò més important és que la societat catalana accepta ser mobilitzada per una causa justa.
Jordi Peix